Eeva-Kaisa Halmari

Vad är ES?

Niitä tulee kai itse kullekin – hetkiä, jolloin miettii tekemänsä työn syvempää tarkoitusta ja merkitystä ihmiskunnalle. Että muuttaako tämä jotenkin ratkaisevalla tavalla yhteistä hyvää ja niin edelleen. Ja kun työura sitten joskus on päätöksessä, niin mistä saavutuksista minut tullaan muistamaan?

Opetan yläluokkalaisille ruotsia, muun muassa. 

"Mikä sinut siihen ajoi", voisi kai kysyä kuten isäni aikanaan, kun ensimmäistä kertaa ilmoitin äänestäneeni Tarja Halosta presidentiksi.

Elämä kuljettaa, kuin lastua laineilla ikään.

Ystävät onneksi tietävät: "Eihän opettajan työtä tärkeämpää olekaan", lohduttaa yksi – oma lapsensa on aloittamassa koulutietä. Ja toinen, reilun 20 vuoden kokemuksella varustettu kollegani: "Mitä enemmän opetusvuosia takana, sitä vähemmän huomaa tietävänsä". Onpa joku joskus myös todennut opettajiksi ryhtyvän niiden, jotka eivät muuta osaa. Kovin lohdullista. 

Bryta, bryter, bröt, brutit. Hinna, hinner, hann, hunnit. 

Äidinkieleni on suomi. Kouluruotsin ja Haaparannan Kallen Grillin kupeessa vietetyn lapsuuden ja nuoruuden turvin käyn toisella kotimaisella henkeviä keskusteluja oppilaiden kanssa. Vad gör du på fritiden? Får du månadspeng eller veckopeng? Vart går pengarna?

Vastauksista ilmenee, että vapaa-ajalla pelataan tietokonepelejä, joiden nimiä en koskaan muista; kuukausi- ja viikkorahat menevät yleensä karkkiin, mopoilijoilla myös bensaan – ja kulkuvälineeseen katsomatta ES:ään. Vad i hela världen är ES? Kohtuullisen kookkaissa tölkeissä myytävä edukas energiajuoma, minulle selitetään. 

Vasikat on tältä vuodelta vapautettu laitumille. Mopon perävalo on välähtänyt ja sinne he hävisivät, nuoruutensa kevääseen. Jäikö heille jotain ruotsin tunneilta mieleen, tiedä häntä, mutta minua ja ymmärrystäni elämästä ovat taas yhden lukuvuoden mitan kasvattaneet. 

Tiesitkö muuten, miten ruotsin päristä-verbi taipuu? –spurdo, spärde, spörde.

P.S. Kiitos Samille ja Otolle lukuvuoden päätteeksi saamastani energiajuomatölkistä, ja sen myötä syntyneestä blogikirjoituksen aihiosta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Sain aikas rumia nyrkinkuvia aineeseeni, vaikka mielestäni taivutin sanan sairaala ihan oikein.

Ett hospital
hospitalet
hospital
hospitalen

Käyttäjän mijaakko kuva
mikael jaakkola

Lanit varsinkin on kaikki essi-jonneja (tyttäreltä opin).

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Kolmasluokkalainen lapsenlapseni päätti itse ottaa ruotsin toiseksi kieleksi englannin jälkeen. Ilmeisesti aloittaa ensi vuonna. Olen iloinen. Jag är glad över att hon vill lära sig svenska ;D. Aika harvat nykyisin haluavat, mutta hänellä on ruotsinkielisiä ystäviä. Äiti tarjosi kieleksi espanjaa tai venäjää. Parempi, että lapsi itse saa päättää. Motivoi enemmän. Tammisaaressa käydessä on myös mahdollista käyttää kieltä.

Tässä kieleen liittyvä toinen juttu. Toisen lapsenlapseni poikaystävä on Suomessa ikänsä asunut kurdi taustainen kaveri. Olimme yhdessä Tammisaaren torilla. Hän ihmetteli mitä kieltä ihmiset siellä puhuvat. Lukiota käynyt kaveri. Hankalaa ruotsi voi olla suomea, englantia ja kurdia (arabiaa) puhuvalle. Jos vielä ei ole ollut kiinnostusta siihen kieleen, jos se on ollut kuin kuollut kieli ilman kokemusta sen käytöstä.

Onnea vaan opetustehtäviin. Hyvän pohjan opettajat antavat nuorten elämälle ja nuo energiajuomat lapset hyvin voisivat jättää juomatta.

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset